Plitvice meren

Loading Likes...

In Kroatië, tegen de grens van Bosnië, ligt het Nationaal Park Plitvice. Dit park bestaat uit 16 verschillende meren (hoge meren -Gornja- en lage meren -Donja-), die in elkaar overlopen door 90 watervallen. Om het park heen bevindt zich een bos waar beren, wolven, lynxen, herten, wilde zwijnen, wilde katten, slangen en vele soorten vogels leven. De meren hebben een bijzondere (azuur)blauwe kleur en zijn daardoor erg mooi om te zien. Dit park staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is daarmee een beschermd natuurgebied.

Volgens de gids gaat er een verhaal rond dat er vroeger een Zwarte Koningin was. Ooit was er een tijd van enorme droogte, waarbij de inwoners enorme afstanden moesten afleggen om water te halen. De Zwarte Koningin zou hierbij hulp hebben geboden door 16 dagen lang, elke dag een nieuw meer aan te leggen. Hierdoor was er genoeg water voor iedereen.

De bovenste meren worden voornamelijk gevuld door de rivier Korana. Via de vele watervallen loopt dit water ook naar de onderste meren. Daarnaast worden de onderste meren gevuld met water uit de grond. Dit water bevat veel calciumcarbonaat (uit kalksteenrotsen), waardoor alles wat in het water terecht komt, binnen 1,5 jaar verkalkt. Zo zijn er veel boomstammen in het water te vinden die veranderd zijn in kalk.

Deze vakantie ben ik, onder leiding van een Kroatische gids, het park in gegaan. Deze gids kon alles vertellen over het park, wat ik erg interessant vond. Wel was het lastig om fotomomenten te nemen, aangezien zij als een speer (alsnog in 4 uur) het park door liep. Ze had gewaarschuwd dat als we haar uit het oog zouden verliezen, we ongetwijfeld zouden verdwalen in dit grote en drukbezochte park. Hierdoor ben ik in haar tempo meegegaan en moest ik snel momenten uitzoeken om foto’s te maken, waardoor ik een aantal mislukte foto’s had. Toch heb ik aardig wat foto’s kunnen maken van het park.

3 thoughts on “Plitvice meren

Geef een reactie